Sposób przygotowania:
Bakłażany nadziewane warzywami i mięsem mielonymETAP 1:
Umyte i osuszone bakłażany przekroić wzdłuż. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć w niej połówki bakłażanów rozcięciem do góry. W nagrzanym do 200 st. piekarniku piec bakłażany przez ok. 30 minut.
Pozostałe warzywa (paprykę, cebulę oraz pomidory) pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i dusić razem przez kilkanaście minut. Całość zaprawić koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku przyprawami (słodką papryką, kuminem, solą i pieprzem).
Upieczone bakłażany wydrążyć w taki sposób aby po bokach oraz na spodzie zostało po kilka milimetrów miąższu. Posolić i pozostawić na ok. 15 minut, dzięki temu uniknie się naturalnej goryczki bakłażana.
Każdą z łódeczek uzupełnić farszem wcześniej przygotowanym farszem i z wierzchu posypać serem. Piekarnik nagrzać do 180 st. i zapiekać nadziane bakłażany przez 15 minut.