CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Bakłażany nadziewane warzywami i mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Faszerowane warzywa są niezwykle smaczne i niebanalne jako potrawa na obiad. Chciałabym się z Wami podzielić moim pomysłem na bakłażana, którego podałam z sosem czosnkowym domowej roboty oraz świeżą natką pietruszki.

Bakłażany nadziewane warzywami i mięsem mielonym

Składniki:

Bakłażany nadziewane warzywami i mięsem mielonym

Nadziewany bakłażan

  • 4 bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • spora szczypta kuminu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • tarty parmezan
  • sól i pieprz
  • oliwa

Sos czosnkowy

  • duży jogurt naturalny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól

Sposób przygotowania:

Bakłażany nadziewane warzywami i mięsem mielonym

ETAP 1:

Umyte i osuszone bakłażany przekroić wzdłuż. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć w niej połówki bakłażanów rozcięciem do góry. W nagrzanym do 200 st. piekarniku piec bakłażany przez ok. 30 minut.
Pozostałe warzywa (paprykę, cebulę oraz pomidory) pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i dusić razem przez kilkanaście minut. Całość zaprawić koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku przyprawami (słodką papryką, kuminem, solą i pieprzem).
Upieczone bakłażany wydrążyć w taki sposób aby po bokach oraz na spodzie zostało po kilka milimetrów miąższu. Posolić i pozostawić na ok. 15 minut, dzięki temu uniknie się naturalnej goryczki bakłażana.
Każdą z łódeczek uzupełnić farszem wcześniej przygotowanym farszem i z wierzchu posypać serem. Piekarnik nagrzać do 180 st. i zapiekać nadziane bakłażany przez 15 minut.


Tagi:

bakłażan