Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bakłażany po grecku

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, pokrajać w

Bakłażany po grecku

Składniki:

Bakłażany po grecku

 

  • 800 g bakłażanów
  • 1/2 szkl oliwy lub oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 g rodzynków
  • kawałek selera
  • 150 g marchwi
  • 150 g pietruszki
  • mała cebula
  • sól
  • cukier
  • mielona papryka
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bakłażany po grecku
Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, pokrajać w półplasterki, posypać solą i pozostawić na ok 1 godz, następnie odsączyć na sicie, posypać pieprzem i mąką, podsmażyć na oliwie i wyjąć na talerz. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę lub w paseczki, podsmażyć an pozostałej oliwie. podlać lekko wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, opłukane rodzynki oraz bakłażany. Doprawić do smaku.

Tagi:

bakłażan