kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Bakłażany w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać i pokrajać ukośnie w niezbyt grube plastry.

Bakłażany w śmietanie

Składniki:

Bakłażany w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany w śmietanie
Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać i pokrajać ukośnie w niezbyt grube plastry. Posypać solą i pozostawić na 1 godz. Następnie posypać pieprzem oraz mąką i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu ułożyć w płaskim naczyniu, zalać śmietaną połączoną z koncentratem pomidorowym, posiekanym koperkiem i przyprawami, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z ziemniakami i surówkami.