czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, mało kaloryczne pulpeciki z dużą ilością warzyw. Świetnie komponują się z dodatkiem kaszy gryczanej.

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

Składniki:

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami
Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki.

Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut.