Sposób przygotowania:
Pizza z salami, rukolą i papryką
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o boku 28 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy salami w cienkich plasterkach, pokrojone w cienkie paseczki obie papryki oraz pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty, tzn. do czasu aż ser się rozpuści.
evita0007
msewka