sandra200

sandra200

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Bambi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto Bambi z dwóch rodzajów ciast i słodkiej masy

Bambi

Składniki:

Bambi

 

  • SKŁADNIKI CIASTA 1.
  • 9 jaj (z tego 2 żółtka zostawić do masy),
  • niecała szkl.mąki,
  • niecała szkl.cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • SKŁADNIKI CIASTA 2.
  • 5 jaj(z tego 2 żółtka zostawić do masy),
  • pół szklanki cukru,
  • niecałe pół szkl.mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki kakao.

 

  • MASA:
  • 4 żółtka,
  • 0,5 l mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 25 dkg masła,
  • budyń malinowy,
  • galaretka malinowa.

Sposób przygotowania:

Bambi
WYKONANIE CIASTO 1. Białka ubić na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier i ubijac dalej,następnie dodać po jednym żółtku,na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem delikatnie wymieszać, upiec. upieczony placek przekroić. WYKONANIE CIASTO 2. Białka ubić na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier i ubijać dalej,następnie dodać po jednym żółtku,na koniec mąke wymieszaną z proszkiem i kakaem wymieszać delikatnie i upiec. MASA; 1 szklankę mleka zagotować z cukrem,w pozostałym mleku rozpuścić żółtka i budyń wymieszać i wlać na gotujące się mleko,cały czas mieszać żeby się nie przypaliło,zdjąć z ognia i stopniowo wsypać galaretkę cały czas mieszać żeby się rozpuściła,masę wymieszać z utartym masłem,przełożyć placek.

Tagi:

ciasto