zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Bananomakowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

smaczny eksperyment ................

Bananomakowiec

Składniki:

Bananomakowiec

 

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szk oleju rzepakowego
  • 3/4 szk cukru brązowego
  • 1/2 szk maku mielonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 100 g mieszanki kandyzowanych skórek
  • Lukier :
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Bananomakowiec
Jajka ubić z brązowym cukrem. Wlać olej i dodać jajka i ponownie wymieszać. Banany obrać, pokroić w plastry i dalej chwile mieszać za pomocą miksera, ale trochę aby plastry się rozdrobniły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać mak i wymieszać na małych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45 minut w 175 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki i przestudzić na kratce. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i dowolnie polać lukrem ciasto po czym posypać posypką.