pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Bananowe muffiny w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne muffiny z kawałkami bananów, rodzynkami i suszoną żurawiną ukryte w kruchym cieście. Z pleśniaka, zostało mi trochę kruchego ciasta, zamroziłam je, a teraz świetnie nadało się do deseru.

Bananowe muffiny w kruchym cieście

Składniki:

Bananowe muffiny w kruchym cieście

 

  • 330 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 75 g roztopionego masła
  • 270 ml mleka
  • ok 7 łyżek cukru
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • garść rodzynek
  • garść suszonych żurawin
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Bananowe muffiny w kruchym cieście

Początek

Bananowe muffiny w kruchym cieście
Rozmrożonym kruchym ciastem wyłóż wytłuszczone foremki do muffinków

Formę do muffinek posmaruj delikatnie masłem lub olejem, następnie wyłóż ją kruchym ciastem.

Wypełnienie

Bananowe muffiny w kruchym cieście
Wyłożone ciastem foremki wypełnij muffinkowym ciastem

Wyłożone kruchym ciastem foremki wypełnij do 3/4 wysokości ciastem bananowym.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem - można dać go więcej jeśli ktoś lubi. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i aromatem, dodać rozpuszczone masło. Rodzynki i żurawinę na kilka minut namoczyć we wrzątku. Wymieszać składniki mokre \i suche, dodać bakalie i pokrojone w plasterki banany. Wymieszać.
Ciastem wypełnić muffinkowe foremki. Piec ok 23 minut w 170 st.