Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bananowe placki kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, delikatne i bezglutenowe placuszki z kaszy kukurydzianej, słodzone miodem i bananem z serkiem waniliowym

Bananowe placki kukurydziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe placki kukurydziane

 

 

  • Serek waniliowy
  • 200 g twarogu chudego
  • 1 serek typu Bieluch
  • 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Bananowe placki kukurydziane
Mleko, masło i miód gotujemy w rondelku, następnie dodajemy stopniowo kaszę, ciągle mieszając gotujemy, aż zgęstnieje - odstawiamy do ostygnięcia.Banana kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy. Gdy kasza ostygnie dodajemy żółtko, jogurt, banana i miksujemy. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, połowę dodajemy do masy i miksujemy na małych obrotach. Na koniec łączymy delikatnie pozostałe białko z masą.Smażymy partiami na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym z obu stron na złoto. Serek: Twaróg rozdrabniamy w misce, dodajemy serek, jogurt, miód i ekstrakt - dokładnie mieszamy. Przygotowanym serkiem smarujemy placek, następnie układamy plaster pomarańczy i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Smacznego :)
Bananowe placki kukurydziane
Mleko masło i miód zagotować w rondelku
Bananowe placki kukurydziane
Do gorącego mleka wsypujemy kaszę i gotujemy aż zgęstnieje
Bananowe placki kukurydziane
Gdy kasza ostygnie dodajemy jogurt żółtko i banana a na koniec pianę
Bananowe placki kukurydziane
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto