Bananowiec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto które szybko zmyka z talerza

Bananowiec

Składniki:

Bananowiec

 

  • biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek płaskich mąki tortowej 550
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa bananowa
  • 2 kremy do tortów waniliowy
  • 1 szk mleka
  • 4 banany
  • masa waniliowa
  • 2 kremy waniliowe do tortów
  • 1 szk mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szk likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

Bananowiec
Pieczemy biszkopt , najpierw białka ubijamy na sztywno później dodajemy ,cukier następnie żółtka mąkę i proszek . Pieczemy ok 20 min masa bananowa, 1szklanka mleka dwa kremy wsypujemy do misy , banany obieramy szybciutko blenderem miksujemy i dodajemy do misy. Miksujemy do uzyskania kremu , na zimny biszkopt nakładamy masę, następnie dodajemy masę wa nieliniową , czyli 1 szk mleka wlewamy do misy następnie wlewamy szklankę likieru jajecznego, ja używam 15 procentowego. Następnie dodaję cukier waniliowy i dwa kremy , miksuję do uzyskania kremu nakładam masę na masę można ozdobić wiórkami kokosowymi lub wiórkami czekoladowymi , odstawiamy do lodówki na 5 godzin .