Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Bananowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

A takie pyszne ciacho sobie niedawno wymyśliłam :)

Bananowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bananowiec bez pieczenia

 

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • biszkopty wrocławskie

 

  • 1 żółta lub zielona galaretka

 

 

  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Bananowiec bez pieczenia
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę biszkoptów.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier.Ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy partiami jogurt naturalny. 2 banany miksujemy na gładką masę i dodajemy do masy śmietanowej, dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszamy dokładnie w 50 ml gorącej wody. Dokładamy łyżkę masy, mieszamy i ciągle miksując wlewamy do masy śmietanowo- bananowej. Wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię.Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, obieramy pozostałe banany. Kroimy je w cienkie plastry i układamy na zastygniętej masie. Zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Bananowiec bez pieczenia
Plasterki bananów układamy na cieście jeden- na drugim.

Tagi:

biszkopt