Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Bananowiec Ilony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na ciasto, gdy mamy w domu za dużo bananów. Zdarza mi się kupić za dużo tych owoców,a gdy dobrze dojrzeją robię takie właśnie ciacho.

Bananowiec Ilony

Składniki:

Bananowiec Ilony

 

  • margaryna 12,5 dag
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 0,7 szklanki
  • jaja 2 sztuki
  • banany 4 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • mleko 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Bananowiec Ilony
Banany obieramy ze skórek, a następnie miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotowujemy dodając sodę, mieszamy i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Ucierając dodajemy mąkę, banany, a następnie mleko. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.