Sposób przygotowania:
Bananowiec z cukrem pudrem
Przepis wzięłam ze strony mojeciasto.pl jednak podany czas pieczenia nie przystawał do rzeczywistości (nie tylko u mnie) zamiast podanych 50 minut piekłam dodatkowo 20 minut- przykrywając je folia aluminiową. Banany kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy je za pomocą widelca. 2 szkl. mąki mieszamy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Do rondelka wlewamy 5 łyżek mleka, podgrzewamy je i dosypujemy 1 łyżeczkę sody (powstaje piana) musimy je schłodzić. Do miski wkładamy 1/2 kostkę miękkiej margaryny, ucieramy ją z 2/3 szklanki cukru, stopniowo dodajemy po jajku cały czas ucierając, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, duszone banany oraz mleko z sodą. Silikonową podłużną formę wysmarowałam łyżką margaryny, wlałam ciasto, wstawiłam do gorącego piekarnika o temp. 180 stopni, piekłam 1 godz. i 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, kroimy i posypujemy cukrem pudrem.
cherry
p.jola1
Się pani częstuje;)