ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Bananowiec pod różową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zawsze smaczne ciasto na każdą okazję

Bananowiec pod różową pianką

Składniki:

Bananowiec pod różową pianką

 

  • BISZKOPT:
  • 2 jaja,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ŚRODEK:
  • 0,5 kostki masła,
  • 150 g cukru,
  • 5 sztuk bananów,
  • 1 galaretka ananasowa,
  • PIANKA:
  • 2 śmietany 30 %,
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec pod różową pianką
Biszkopt: Jaja z cukrem ucieramy przy użyciu miksera na puszystą masę. Gdy są utarte wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy to do utartych jajek i delikatnie mieszamy. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy zawartość miski. Pieczemy w temperaturze 180stopni C przez ok 25minut Środek bananowy: Wlewamy pół szklanki wrzątku i wsypujemy galaretkę. Mieszamy energicznie aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Banany obieramy ze skórki i przy użyciu widelca ugniatamy na gładką masę. Następnie ucieramy masło z cukrem na gładką masę i dodajemy ugniecione banany. Gdy składniki ładnie się już połączą wlewamy zimną galaretkę i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Wykładamy to na biszkopt i wstawiamy do lodówki żeby stężało. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku i odstawiamy aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej wystudzoną galaretkę. Przy użyciu miksera miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy to na warstwę bananową i ponownie wstawiamy do lodówki żeby stężało.

Tagi:

biszkopt