Sposób przygotowania:
Zielony bananowiec
Galaretki każdą osobno rozpuścić w pół litra wody i schłodzone wstawić do lodówki. Jajka wbić do miski wsypać cukier i ubić na pianę .Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia i olej.Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do tortownicy(o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez ok. 15 minut.Biszkopt wyjąć z piekarnika, aby przestygł. Banany obrać ze skórek i włożyć do miski.Wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie rozgnieść banany tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść widelcem.Miękkie masło spienić z cukrem i żółtkami. Stopniowo małymi porcjami dodawać papkę bananową cały czas miksując.Potem dodawać po trochu tężejącą cytrynową galaretkę cały czas miksując.Masę bananową wyłożyć na ostudzony biszkopt ,wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki. Białka ubić na sztywną pianę i zmiksować z tężejącą jedną agrestową galaretką.Piankę wyłożyć na masę bananową i wstawić do lodówki ,aby stężało.Na pianę ułożyć plasterki obranego banana i zalać pozostałą galaretką . Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin ,aby całkowicie stężało.