Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Zielony bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne bananowe ciasto z lekko kwaskowatym smaczku

Zielony bananowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielony bananowiec

 

  • biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 kopiaste łyżki maki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju roślinnego
  • masa bananowa:
  • 6 dużych i dojrzałych bananów
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 gram masła
  • 3 żółtka
  • 1 cytrynowa galaretka
  • sok z jednej dużej cytryny
  • pianka:
  • 3 białka
  • 1 galaretka agrestowa
  • wierzch:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 dojrzały banan

 

 

Sposób przygotowania:

Zielony bananowiec
Galaretki każdą osobno rozpuścić w pół litra wody i schłodzone wstawić do lodówki. Jajka wbić do miski wsypać cukier i ubić na pianę .Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia i olej.Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do tortownicy(o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez ok. 15 minut.Biszkopt wyjąć z piekarnika, aby przestygł. Banany obrać ze skórek i włożyć do miski.Wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie rozgnieść banany tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść widelcem.Miękkie masło spienić z cukrem i żółtkami. Stopniowo małymi porcjami dodawać papkę bananową cały czas miksując.Potem dodawać po trochu tężejącą cytrynową galaretkę cały czas miksując.Masę bananową wyłożyć na ostudzony biszkopt ,wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki. Białka ubić na sztywną pianę i zmiksować z tężejącą jedną agrestową galaretką.Piankę wyłożyć na masę bananową i wstawić do lodówki ,aby stężało.Na pianę ułożyć plasterki obranego banana i zalać pozostałą galaretką . Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin ,aby całkowicie stężało.
Zielony bananowiec
Na zdjęciu pokazane jest ciasto zielony bananowiec w całości
Zielony bananowiec
Na zdjęciu widać ukrojony kawałek ciasta bananowego
Zielony bananowiec
Etap 3