dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne drożdżówki z waniliowym kremem budyniowym, świeżymi truskawkami i kruszonką, najlepiej smakują na wycieczce w lesie:)

Drożdżówki z budyniem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Drożdże wkruszyłam do ciepłego mleka, dodałam łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce, aż "ruszą". Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam drożdże i mąkę i wymieszałam dokładnie całość. Na koniec dodałam ciepłe masło i wyrabiałam aż ciasto przestało się błyszczeć. Odstawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowałam w prostokąt o grubości 1 cm, zwinęłam w rulon i pokroiłam w ok. dwu centymetrowe plastry. Krążki rozłożyłam w odstępach na blasze, w każdym zrobiłam wgłębienie szklanką, blachę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut. W tym czasie zrobiłam krem budyniowy: żółtka ukręciłam z cukrem, dodałam ziarenka wyjęte z rozciętej laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i masło, wymieszałam dokładnie. Przegotowane i przestudzone mleko wlałam do masy żółtkowej i szybko mieszając zagotowałam – odstawiłam do ostudzenia. Gotowym kremem budyniowym napełniłam wgłębienia drożdżówek, do każdej dodałam połówki truskawek. Wszystkie składniki kruszonki zagniotłam i pokruszyłam na wierzch drożdżówek. Blachę wstawiłam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 minut.
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Uformowane drożdżówki rozłożyłam w odstępach na blasze i odstawiłam jeszcze do wyrośnięcia.
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Wgłębienia drożdżówek wypełniłam kremem budyniowym
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Do każdej drożdżówki włożyłam połówki truskawek
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Całość posypałam kruszonką i wstawiłam do piekarnika