Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Drożdże wkruszyłam do ciepłego mleka, dodałam łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce, aż "ruszą". Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam drożdże i mąkę i wymieszałam dokładnie całość. Na koniec dodałam ciepłe masło i wyrabiałam aż ciasto przestało się błyszczeć. Odstawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowałam w prostokąt o grubości 1 cm, zwinęłam w rulon i pokroiłam w ok. dwu centymetrowe plastry. Krążki rozłożyłam w odstępach na blasze, w każdym zrobiłam wgłębienie szklanką, blachę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut. W tym czasie zrobiłam krem budyniowy: żółtka ukręciłam z cukrem, dodałam ziarenka wyjęte z rozciętej laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i masło, wymieszałam dokładnie. Przegotowane i przestudzone mleko wlałam do masy żółtkowej i szybko mieszając zagotowałam – odstawiłam do ostudzenia. Gotowym kremem budyniowym napełniłam wgłębienia drożdżówek, do każdej dodałam połówki truskawek. Wszystkie składniki kruszonki zagniotłam i pokruszyłam na wierzch drożdżówek. Blachę wstawiłam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 minut.
darmiona