jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżówki budyniowe z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Takie drożdżówki mogłabym jeść codziennie. Łączą w sobie jedne z moich ulubionych smaków- czekoladowy i chałwowy!!

Drożdżówki budyniowe z chałwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki budyniowe z chałwą

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka do ciasta.
  • 1 jajko do smarowania brzegów
  • Budyń:
  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • Cukier do smaku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 8 dag masła,
  • 80 gram chałwy ( u mnie orzechowa),
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki budyniowe z chałwą
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C. Jako nadzienia użyłam czekoladowego budyniu. Całość wykończyłam kruszonką o smaku chałwy. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , kakao oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
Drożdżówki budyniowe z chałwą
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. wałkujemy i wycinamy koła.
Drożdżówki budyniowe z chałwą
Gotujemy budyń czekoladowy. przed nałożeniem delikatnie studzimy.
Drożdżówki budyniowe z chałwą
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozkruszamy
Drożdżówki budyniowe z chałwą
na przygotowane drożdżówki wykładamy budyń. całość posypujemy kruszonką i pieczemy.