AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, łatwe w zrobieniu domowe drożdżówki. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe z masą budyniowo-serową i rodzynkami.

Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego (może być też śmietankowy lub cytrynowy)
  • 70 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 kubeczek 150g serka Capresi puszysty(waniliowy, z orzechami, brzoskwiniowy)
  • pół szklanki ciemnych rodzynek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe
Do mniejszej miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe(nie gorące!!!) mleko. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja wstawiam na 10 minut do piekarnika podgrzanego do 50’C). Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól, wbić jajko, dodać wystudzone masło i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać mąki. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości(u mnie znów piekarnik nagrzany do 50’C). Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, dodać masło, cukier i serek, dobrze wymieszać. Dodać rodzynki. Ponownie wymieszać.Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8-10 mm. Posmarować zimną masą budyniową, zwinąć w roladę i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 2-2,5 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut (u mnie w piekarniku nagrzanym do 50’C). Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.
Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe
Zagniecione ciasto drożdżowe musimy odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsc. Ja wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika.
Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe
Gotową, ostudzoną masę budyniowo-serową rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście.
Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe
Ciasto zwijamy w roladę, odkrawamy plastry i układamy na przygotowanej blaszce do pieczenia. Znów pozwalamy im podrosnąć.
Drożdżowe ślimaczki budyniowo-serowe
Upieczone, gotowe, gorące drożdżowe ślimaczki.