Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Desery i ciasta z rabarbarem

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne rabarbarowe drożdżówki z budyniem i chrupiącą kruszonką.

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

 

  • Składniki :
  • ( 8 - 10 drożdżówek )

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • Nadzienie :

 

  • rabarbar - ok. 300 g
  • budyń truskawkowy - 1 op
  • mleko - 400 ml
  • cukier - 40 g

 

 

  • Kruszonka:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 - 10 części. Z każdej formujemy placuszek z wgłębieniem w środku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Nadzienie: Rabarbar oczyszczamy , a następnie drobno kroimy. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i delikatnie mieszamy.Kruszonka:Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.Całośc : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję budyniu , posypujemy dodatkowym rabarbarem i kruszonką. Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Przepyszne rabarbarowe drożdżówki z budyniem i chrupiącą kruszonką.