nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Bananowo - kakaowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie do przygotowania muffiny bananowo - kakaowe z dodatkiem czekoladowych kropelek. Takie muffinki to łatwa w przygotowania słodka przekąska, prosty deser.

Bananowo - kakaowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowo - kakaowe muffinki

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka 1,5 % tłuszczu
  • szczypta kardamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duży banan
  • 100g kropelek czekoladowych - groszków czekoladowych do zapiekania

Sposób przygotowania:

Bananowo - kakaowe muffinki
W jednej misce połączyć ze sobą mąkę, cukry, sodę, proszek do pieczenia, kakao i kardamon oraz czekoladowe groszki, kropelki do zapiekania, a w innej misce połączyć mleko, olej i jajko, a w jeszcze osobnym naczyniu rozgnieść widelcem banana. Do wymieszanych w jednej misce proszkowanych składników dodać rozgniecionego banana i zmieszane ze sobą płynne produkty. Wszystkie połączone ze sobą składniki umieszczone już w jednej misce dokładnie wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia muffin wyścielić papierowymi foremkami. Nalewać muffinowe surowe jeszcze ciasto do papierowych papilotek, foremek. Napełnione ciastem foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec muffiny przez 20 minut.
Bananowo - kakaowe muffinki
Składniki sypkie, produkty płynne i rozgnieciony banan umieszczone w osobnych miseczkach.
Bananowo - kakaowe muffinki
Składniki płynne i rozgnieciony banan dodane do sypkich produktów.
Bananowo - kakaowe muffinki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania muffin razem wymieszane.
Bananowo - kakaowe muffinki
Blaszka do pieczenia muffin wyscielona papierowymi foremkami wypełnionymi surowym jeszcze ciastem muffinowym.