Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Bananowy kopiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto bardzo smaczne, połączenie śmietanki kremówki z czekoladą i bananami, to strzał w dziesiątkę .

Bananowy kopiec Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bananowy kopiec

BISZKOPT

  • jajka-6 szt
  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • kakao-3 łyżki

KREM

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Bananowy kopiec
BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop, ostudzić Łyżeczką wydrążyć środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość ok. 1-1,5 cm Wydłubane ciasto zetrzeć na tarce, lub pokruszyć. Banany obrać, przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć w środku ciasta, skropić sokiem z cytryny.

KREM Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli żelatynę, ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując górkę, obsypać startym ciastem, lekko dociskając do kremu. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego ! 
Bananowy kopiec
Z podanych składników przygotowano ciasto biszkoptowe
Bananowy kopiec
Ciasto wylano do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i upieczono
Bananowy kopiec
Wydrążono środek ciasta i ubito pianę na sztywno
Bananowy kopiec
Banany obrane i wyłożone w środek ciasta
Bananowy kopiec
Na banany wyłożono krem śmietanowy i obsypano startym ciastem