laleczkaxp

laleczkaxp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Banany w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest o szybkie, łatwe w wykonaniu i pyszne:)

Banany w karmelu

Składniki:

Banany w karmelu

 

  • 4 zielone banany
  • 1/2 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • sos czekoladowy(jeśli nie mamy to 100 gram czekolady mlecznej i deserowej do przygotowania polewy)

Sposób przygotowania:

Banany w karmelu
Banany obierz ze skórki, następnie skrop obficie cytryną, by nie zciemniały. Na patelni rozpuść cukier, jak najmniej mieszając, aby się nie skrystalizował. Gdy tylko zacznie nieco brązowieć, dodaj masło i wymieszaj. Na tak przygotowanym karmelu smaż banany z każdej strony po kilka minut. Przygotuj sos czekoladowy. Czekoladę połam na kawałeczki, przełóż do garnka. Rozpuść w wodnej kąpieli. Dodaj 2-3 łyżki mleka, by nieco rozrzedzić polewę. Gorącą czekoladą polewaj banany. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Tagi:

czekolada sosy