Sposób przygotowania:
Banica z serem feta
Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miski i bełtamy. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jajek. Dodajemy jedno duże opakowanie gęstego jogurtu oraz oliwę i mieszamy. Dodajemy sodę i kwasek cytrynowy i jeszcze raz mieszamy masę. Masą polewamy nierównomiernie i niezbyt obficie płaty ciasta filo. Płat zwijamy w rulon i robimy ślimaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejny rulon zawijamy wokół pierwszego i tak dalej, aż wykorzystamy wszystkie rulony. Jeśli zostanie trochę farszu polewamy nim delikatnie cisto z wierzchu. Możemy również wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciasto peczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, skrapiamy wodą i przykrywamy 2 ręcznikami, aby zmiękło. Podajemy z kwaśnym jogurtem.