Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Gow Gee – pierożki gotowane na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gow Gee pierożki gotowane na parze z mięsem i warzywami - może i wymagają od nas trochę pracy, ale smak wynagradza wszystko - polecam :)

Gow Gee – pierożki gotowane na parze

Składniki:

Gow Gee – pierożki gotowane na parze

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju

 

  • Nadzienie:
  • 250 gramów mielonej wieprzowiny
  • ½ czerwonej cebuli
  • ¼ czerwonej papryki czerwonej
  • 1/4 żółtej papryki żółtej
  • 1 kapusta pak choi
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru

 

  • Sos:
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Gow Gee – pierożki gotowane na parze
Mąkę przesiewamy do miski. Do wrzątku dodajemy łyżkę oleju i całość wlewamy do mąki (energicznie mieszamy mąkę łyżką ). Kiedy składniki się połączą, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną drobno cebulkę, posiekany czosnek, imbir i pokrojoną papryczkę chilli. Do przypraw i cebuli dodajemy mięso i smażymy 5 minut. Jeśli mięso się przypala wlewamy 50 ml wody. Do mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i twardszą część kapusty pak choi. Smażymy 5 minut. Mięso doprawiamy sosem sojowy, rybnym i olejem sezamowym, dodajemy cukier brązowy , pokrojone liście pak choi i smażymy następne 3 minuty. Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolicy podsypanej mąką i wycinamy z niej koła ( najlepiej szklanką ). Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi ( tak jak nasze tradycyjne ). Pierogi jednak stawiamy , a końce przytrzymujemy tak aby falbanka była u góry. Gow Gee gotujemy na parze około 10-15 minut. W czasie kiedy Gow Gee się gotują przygotowujemy w małej miseczce sos do maczania pierożków łącząc wszystkie składniki sosu razem. Gow Gee serwujemy gorące razem z sosem do maczania. 

Tagi:

ciasto sosy