cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Baranina duszona z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

duszona baranina

Baranina duszona z kapustą

Składniki:

Baranina duszona z kapustą

 

  • 500 g baraniny,
  • 1 kg białej kapusty,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Baranina duszona z kapustą
Mięso umyć, pokroić na kawałki średniej wielkości, odsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju, podlać wodą, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąć, a do rondla włożyć poszatkowaną kapustę, dusić na małym ogniu do miękkości.

    Naczynie do zapiekania wysmarować olejem roślinnym, wyłożyć mięso razem z kapustą. Do sosu pozostałego z duszenia mięsa i kapusty dodać mąkę, odrobinę wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać mięso z kapustą, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut.

    Gotowe danie podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi kminkiem.