SUPERPRZEPIS

Szpinakowa rolada

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szpinakowa rolada Więcej zdjęć (5)

Schab wzbogacony o szpinak to moja propozycja na niedzielny obiadek. Do tego tradycyjnie ziemniaki, ulubiona surówka i mamy pyszne danie.

Składniki:

Szpinakowa rolada

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości,
  • Ok 280-300 gram świeżego szpinaku,
  • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej,
  • 6-7 plasterków sera żółtego,
  • Przyprawa do pieczeni,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Olej

Sposób przygotowania:

Szpinakowa rolada

ETAP 1

Szpinakowa rolada
szpinak przysmażamy do utraty objętości

Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe rozkrawamy, tak by powstał prostokątny płat. Tak przygotowany rozbijamy. Rozbity nacieramy przyprawami. Gotowe mięso odkładamy na bok i przystępujemy do sporządzenia nadzienia.
Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony przysmażamy na oleju do utraty objętości. Gotowy studzimy.

ETAP 2

Szpinakowa rolada
szynkę wykładamy na płat mięsa

Na przygotowany płat mięsa wykładamy warstwę szynki szwarcwaldzkiej

ETAP 3

Szpinakowa rolada
na szynkę wykładamy ser

Na szynkę wykładamy warstwę sera żółtego.

ETAP 4

Szpinakowa rolada
szpinak wykładamy na ser

Na ser wykładamy równą warstwą szpinak.

ETAP 5

Szpinakowa rolada
formujemy roladę

Mając nałożone nadzienie mięso zwijamy w roladę. Uformowaną dodatkowo przewiązujemy dratwą.

Gotową roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C około 70 minut. W trakcie pieczenia polewamy ją wytworzonym sosem.
Upieczoną wyjmujemy, po około 10 - 15 minutach (pozwalamy jej odpocząć) rozkrawamy i podajemy.


Tagi:

danie mięso