Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik, mocno brzoskwiniowy z galaretką, świeżymi owocami i nie tylko. Mała ilość kalorii duża ilość przyjemności jedzenia.

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno

Składniki:

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno

galaretka

masa serowa

Sposób przygotowania:

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno

galaretka

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno
Lekkoschłodzona galaretka brzoskwiniowa z owocami

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w gorącej wodzie - ilość wody o 30-50 ml mniejsza niż w przepisie na opakowaniu. Przelać do dużej miski. Wystudzić a następnie dodać oskrobaną i pokrojoną w kostkę dużą brzoskwinię i przygotowane podobnie duże słodkie jabłko. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

żelatyna

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno
Żelatyna zalana goracą wodą i wymieszana z cukrem

Żelatynę rozpuścić w ok 120 ml wrzącej wody a potem dodać cukier i dokładnie rozpuścić.

masa serowa etap 1

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno
Masa serowa o smaku brzoskwiniowym z dodatkiem dżemu

Ser z wiaderka wymieszać z 200 ml jogurtu brzoskwiniowego i dodać do masy jeszcze dwie kopiaste łyżki nisko słodzonego dżemu brzoskwiniowego.

masa serowa etap 2

Bardzo brzoskwiniowy sernik na zimno
Masa serowa wymieszana ze startą brzoskwinią

Wymieszać dokładnie a potem dołożyć oskrobana startą na tarce o grubych oczkach brzoskwinie. Gdyby brzoskwinia była bardzo miękka lepiej ja pokroić w kostkę. Na koniec wlać do masy żelatynę z cukrem i wymieszać aż do całkowitego połączenia składników.
Przelać masę na stężałą galaretkę i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Przed podaniem wstawić miskę na 1 minute do garnka z ciepła wodą aby sernik ładnie wyszedł z naczynia i dał się wyłożyć na patere lub talerz. Smacznego.