burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Barszcz.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz z buraków czerwonych

Barszcz.

Składniki:

Barszcz.

 

  • 2 czerwone buraki
  • łyżka soli
  • 2 skrzydełka lub kostka rosołowa
  • łyżka octu
  • warzywa - marchewka, pietruszka seler
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy
  • łyżka śmietany
  • żółtko
  • łyżka mąki
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Barszcz.
Buraki oczyścić i obrać. Zalać wodą i ugotować. Do gotującej się wody dodać po jednej łyżce octu i soli. W osobnym garnku, do małej ilości wody wrzucić skrzydełka lub kostkę rosołową, ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy. Następnie do wywaru wrzucamy pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę, seler. Jak warzywa zmiękną wlewamy do nich buraczany wywar. Śmietanę rozrabiamy z mąka i żółtkiem i zabielamy zupę. Na koniec wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku do środka i doprawiamy zupę. Posypujemy koperkiem.

Tagi:

buraki