Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i kiełbasą)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna zupa, która syci o każdej porze roku. Doskonale zastąpi cały dwudaniowy obiad. Sami się przekonajcie.

Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i kiełbasą)

Składniki:

Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i kiełbasą)

 

  • żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie)
  • 5 ziemniaków (średnich)
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula (mała)
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie)
  • 1/2 buteleczki zakwasu

Dodatkowo:

  • 2 białe kiełbaski (lub wg gustu)
  • jajka
  • olej do podsmażenia cebuli

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i kiełbasą)
Najpierw należy ugotować wywar z żeberek - z dodatkiem soli, listków laurowych oraz ziela angielskiego.

Następnie do garna wrzucić uprzednio obrane i pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera oraz posiekaną i podsmażoną cebulę.

Wszystko razem gotować o momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę (najlepiej surową) oraz jajka - na twardo. (Kiełbasę można ugotować razem z warzywami, albo zrobić z niej wywar.) Na końcu wlać zakwas i zupę podgotować jeszcze z 2-3 minuty.

Gotowy barszcz zabielić śmietaną i wymieszać z odrobiną chrzanu.

Podawać z z plastrami kiełbasek i jajkami pokrojonymi na cztery części. 

Tagi:

zupa danie