Sposób przygotowania:
Barszcz biały z pulpetami z kiełbasy
Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody i gotować 20 minut. Z kiełbasek zdjąć skórki , mięso wymieszać z kaszką manną i majerankiem . Uformować 25-30 kuleczek. Wrzucać na wrzący wywar. Gotować znów 20 minut. Barszcz biały rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę . Podawać posypany natkę pietruszki .
msewka
kretka170
ana9
Babciagramolka
Muszę sie przyznać, ze rzadko nastawiam zakwas na żurek czy barszcz - nie znoszę zapachu jak fermentuje . Ja mam malutkie mieszkanie i zapach unosi mi się przez te kilka dni wszędzie . Zupę na tych Knorrowskich gotowcach z papierka jak ją się dobrze doprawi jest na tyle dobra że nie ,, narabiam " się . Nastawiam zakwas tylko na Wielkanoc.
ana9
Dlatego ja nastawiam w zakręconym słoiku i też wychodzi, a zapachu w domu nie ma.