dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Barszcz błyskawiczny na wędzonym boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosty barszcz z makaronem o wybornym smaku.

Barszcz błyskawiczny na wędzonym boczku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz błyskawiczny na wędzonym boczku

 

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 4 pieczone buraki
  • liść laurowy
  • majeranek suszony
  • 1 łyżka koncentratu barszczu
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 20 dag drobnego makaronu

Sposób przygotowania:

Barszcz błyskawiczny na wędzonym boczku
Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową z kilkoma kroplami oleju i wstawić do piekarnika (200 stopni / 30 min.). Marchew pokroić w pół-krążki, seler i pietruszkę w kawałki ok. 3 x 3 cm, cebulę w ósemki. Boczek, włoszczyznę, cebulę i liść laurowy zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Upieczone buraki obrać i pokroić w kawałki ok. 1 x 1 cm, dodać do zupy. Gotować 5 minut, dodać koncentrat, wycisnąć cytrynę, doprawić. Podawać z makaronem.
Barszcz błyskawiczny na wędzonym boczku
Wedzony boczek po wyjęciu z zupy można zjeść z sosem chrzanowym.
Barszcz błyskawiczny na wędzonym boczku
Po ugotowaniu warzyw dodaję pieczone buraki.
Barszcz błyskawiczny na wędzonym boczku
Zupę dosmaczam koncentratem, taki mały smakowity grzeszek.