kazik121212

kazik121212

Kucharz
[Przepisów: 7]

barszcz borowikowy na kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

gotujemy wywar z kości....

barszcz borowikowy na kwaśno

Składniki:

barszcz borowikowy na kwaśno

 

  • kawałek kości schabowej
  • 3 mrchewik
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kostka wołowa winiary
  • 1/2cebuli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki prennej
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1l soku z kiszonej kapusty
  • garść suszonych borowików, lub innych grzybów
  • wegeta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

barszcz borowikowy na kwaśno
Gotujemy na wolnym ogniu wywar z kości,cebule kroimy w 0,5cm talarki i palimy je na ogniu na czarnopo.Po zagotowaniu zbieramy szum dodajemy włoszcyzne i namoczone wcześniej borowiki i cebulę. Gdy borowiki są już miękkie dodajemy kostkę i przyprawy do smaku, po chwili dolewamy sok z kapusty na koniec zaprawiamy mąką ze śmietaną. Posypać na tależu szcypiorkiem. Podawać z ziemniakami. POLECAM NA KACA