peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-)

Barszcz czerwony

Składniki:

Barszcz czerwony

 

 

  • 2 listki laurowe

 

 

 

  • 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry (ja starłam na grubej tarce jarzynówce). Pokrojone buraki układamy w garnku i wlewamy około 2,5 litrami wody i bulion. Jeśli nie mamy bulionu wlewamy 3 litry wody i dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy pieprz (u mnie 5 ziaren), ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną.