WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 615]

Barszcz czerwony czysty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz czerwony czysty to klasyczna polska zupa która najbardziej kojarzy się z Wigilią. Można ją podawać z uszkami, pasztecikami czy krokietami.

Barszcz czerwony czysty  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Barszcz czerwony czysty

 

  • 5-6 buraczków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • zielona część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony czysty

ETAP 1:

Marchewkę, pietruszkę, pora i jabłko obrać i włożyć w całości do garnka. Buraczki obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Cebulę obrać i opalić nad palnikiem gazowym kuchenki. Dołożyć do zupy. Wlać ok. 1,5-2 litry wody, dołożyć przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i 2 ząbki czosnku i zagotować.

Gdy zupa się zagotuje wrzucić kostkę rosołową i gotować dalej ok. 2 godzin. Na koniec doprawić barszcz solą pieprzem, sokiem z cytryny i octem. Przecisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku i jeszcze chwilę pogotować.

Po ugotowaniu barszcz przecedzić.

Barszcz czerwony czysty
Barszczyk czerowny czerwony bez dodatków
Barszcz czerwony czysty
BArszczyk czerwony po ugotowaniu w garnku