Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z dodatkiem botwinki
Robimy bulion: mięso z kurczaka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, gotujemy pół godziny. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy razem godzinę. W międzyczasie buraki obieramy i kroimy w kostkę, botwinkę myjemy, liście i łodyżki kroimy drobno.
Z bulionu usuwamy kurczaka i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, wrzucamy do bulionu buraki i botwinkę. Marchew (z włoszczyzny) z zupy kroimy w kostke i również dodajemy do barszczu. Zupę gotujemy, aż buraki zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (mieszając w kubeczku z niewielką ilością zupy).
Z bulionu usuwamy kurczaka i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, wrzucamy do bulionu buraki i botwinkę. Marchew (z włoszczyzny) z zupy kroimy w kostke i również dodajemy do barszczu. Zupę gotujemy, aż buraki zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (mieszając w kubeczku z niewielką ilością zupy).