Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Barszcz czerwony z dodatkiem botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz czerwony to zupa, którą uwielbiam i którą mogę jeść często, nawet w upalne dni. W letniej wersji w barszczu znalazło się miejsce dla odrobiny botwinki.

Barszcz czerwony z dodatkiem botwinki

Składniki:

Barszcz czerwony z dodatkiem botwinki

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z dodatkiem botwinki
Robimy bulion: mięso z kurczaka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, gotujemy pół godziny. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy razem godzinę. W międzyczasie buraki obieramy i kroimy w kostkę, botwinkę myjemy, liście i łodyżki kroimy drobno.

Z bulionu usuwamy kurczaka i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, wrzucamy do bulionu buraki i botwinkę. Marchew (z włoszczyzny) z zupy kroimy w kostke i również dodajemy do barszczu. Zupę gotujemy, aż buraki zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (mieszając w kubeczku z niewielką ilością zupy).