WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 600]

Krem brokułowo - serowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowa zupa z jarzyn której podstawą są brokuły i serki topione. Jest kremowa, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.

Krem brokułowo - serowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem brokułowo - serowy

 

  • Składniki:
  • brokuł o wadze ok. 500g
  • 1 pietrszka
  • kawałek selera
  • 1 nieduża marchewka
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • 1 por (część biała i zielona)
  • 1 cebula
  • 2 serki topione ziołowe po 100g każdy
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • ok. 50g startego żółtego sera
  • kostka rosołowa drobiowa
  • koperek, szczypiorek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • bagietka czosnkowa

Sposób przygotowania:

Krem brokułowo - serowy

ETAP 1:

Wszystkie warzywa umyć i obrać . Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę.

W garnku roztopić masło. Przesmażyć na nim marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodać brokuła i ziemniaki, zalać ok. 1 litrem wody.

Dodać przyprawy i gotować aż warzywa będą miękkie. Zupę zblendować i ponownie ustawić na gazie.

Dodać śmietanę i serki topione, podgrzewać do rozpuszczenia serków. Zupę podawać z bagietką czosnkową.

Krem brokułowo - serowy
Tak zupa wyglądała w garnku po ugotowaniu

Tagi:

zupa krem