KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Książka Kucharska: Dania wigilijne

Barszcz czerwony na gęsinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Czerwony barszcz na domowej gęsinie.

Barszcz czerwony na gęsinie

Składniki:

Barszcz czerwony na gęsinie

 

  • składniki na kiszony barszcz:
  • 3 kilogramy czerwonych buraków,
  • główka czosnku,
  • 4 marchewki,
  • mały seler,
  • 3 pietruszki,
  • 2 kromki chleba żytniego,
  • 3-4 duże łyżki soli,

 

  • pozostałe składniki :

 

  • skrzydła kacze,
  • szyja kacza,
  • kadłub kaczy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jarzynka do rosołu,
  • kminek,

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony na gęsinie
Surowy barszcz kiszony, źródło witamin. - PRZYGOTOWANIE: Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, do dużego glinianego garnka wsypujemy pokrojone buraki, dodajemy czosnek, marchewkę, seler, pietruszkę, doprawiamy solą i zalewamy przegotowana zimną wodą, tak aby zakryło buraki, na wierzch układamy chleb żytni. Wszystko odstawiamy do ciepłego pomieszczenia na cztery dni. Gotowy odcedzamy i zlewamy do słoików. W garnku gotujemy wodę i dodajemy wszystkie części kacze, wraz z jarzynką wszystko gotujemy 2-3 godziny w małej temperaturze. Gotowy bulion odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, wszystko gotujemy kolejne 15 minut. Do gotowego wywaru dodajemy około 1,5 litra kiszonego barszczu, nie gotujemy tylko podgrzewamy, w ten sposób zachowamy czerwony kolor zupy. SMACZNEGO.