Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony na gęsinie
Surowy barszcz kiszony, źródło witamin. - PRZYGOTOWANIE: Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, do dużego glinianego garnka wsypujemy pokrojone buraki, dodajemy czosnek, marchewkę, seler, pietruszkę, doprawiamy solą i zalewamy przegotowana zimną wodą, tak aby zakryło buraki, na wierzch układamy chleb żytni. Wszystko odstawiamy do ciepłego pomieszczenia na cztery dni. Gotowy odcedzamy i zlewamy do słoików. W garnku gotujemy wodę i dodajemy wszystkie części kacze, wraz z jarzynką wszystko gotujemy 2-3 godziny w małej temperaturze. Gotowy bulion odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, wszystko gotujemy kolejne 15 minut. Do gotowego wywaru dodajemy około 1,5 litra kiszonego barszczu, nie gotujemy tylko podgrzewamy, w ten sposób zachowamy czerwony kolor zupy. SMACZNEGO.