Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z pierogami
Buraczki obieramy i drobno kroimy i gotujemy po czym wciągamy (można ugotować w całości obrane a potem zetrzeć na sałatkę)Do wywaru dolewamy rosół (,około 1.5 litra) koncentrat z buraczków,przypieczoną cebulkę i dodajemy przyprawiamy gdyby był mało kwaskowy można dodać łyżkę octu lub szczyptę kwasku cytrynowego i łyżkę cukru.
Na farsz gotujemy kapustę i grzyby po czym drobno kroimy a grzyby po odcedzeniu mielimy ,cebulkę szklimy na maśle lub margarynie przyprawiamy w bijamy jajko.wszystko razem dobrze mieszamy.
Mąkę troszkę odkładamy na bok do pozostałej wlewamy wrzącą wodę i gorąca lepimy do odłożonej wbijamy jajka i mieszamy z z zaparzonym ciepłym ciastem można dodać łyżkę oleju.Odkładamy na chwilkę po czym wałkujemy wykrawamy i lepimy pierogi. Ciasta nie posypujemy mąka jest ono elastyczne i nie klei się stolnicy.
Na farsz gotujemy kapustę i grzyby po czym drobno kroimy a grzyby po odcedzeniu mielimy ,cebulkę szklimy na maśle lub margarynie przyprawiamy w bijamy jajko.wszystko razem dobrze mieszamy.
Mąkę troszkę odkładamy na bok do pozostałej wlewamy wrzącą wodę i gorąca lepimy do odłożonej wbijamy jajka i mieszamy z z zaparzonym ciepłym ciastem można dodać łyżkę oleju.Odkładamy na chwilkę po czym wałkujemy wykrawamy i lepimy pierogi. Ciasta nie posypujemy mąka jest ono elastyczne i nie klei się stolnicy.
marietta