marianna53

marianna53

Kucharz
[Przepisów: 8]

Barszcz czerwony z pierogami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Buraczki obieramy i drobno kroimy i gotujemy

Barszcz czerwony z pierogami

Składniki:

Barszcz czerwony z pierogami

 

  • rosół lub wywar z kości ugotowany z jarzynami,liść laurowy,pieprz, majeranek,sól. przypieczoną cebulkę.
  • Na pierogi - 80 dkg mąki,2 jajka.woda
  • grzyby suszone( około 15-20 dkg)pół margaryny lub masła,pieprz ziołowy sól.1 jajko.

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z pierogami
Buraczki obieramy i drobno kroimy i gotujemy po czym wciągamy (można ugotować w całości obrane a potem zetrzeć na sałatkę)Do wywaru dolewamy rosół (,około 1.5 litra) koncentrat z buraczków,przypieczoną cebulkę i dodajemy przyprawiamy gdyby był mało kwaskowy można dodać łyżkę octu lub szczyptę kwasku cytrynowego i łyżkę cukru.
Na farsz gotujemy kapustę i grzyby po czym drobno kroimy a grzyby po odcedzeniu mielimy ,cebulkę szklimy na maśle lub margarynie przyprawiamy w bijamy jajko.wszystko razem dobrze mieszamy.
Mąkę troszkę odkładamy na bok do pozostałej wlewamy wrzącą wodę i gorąca lepimy do odłożonej wbijamy jajka i mieszamy z z zaparzonym ciepłym ciastem można dodać łyżkę oleju.Odkładamy na chwilkę po czym wałkujemy wykrawamy i lepimy pierogi. Ciasta nie posypujemy mąka jest ono elastyczne i nie klei się stolnicy.