iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Barszcz czerwony z razowym makaronem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takim barszczykiem można się najeść do syta. To nasza dzisiejsza propozycja obiadowa.

Barszcz czerwony z razowym makaronem

Składniki:

Barszcz czerwony z razowym makaronem

 

  • żeberka wędzone ok 2 szt -kawałki
  • lisć laurowy 2 listki
  • kulki pieprzu 2 kulki
  • ząbek czosnku
  • przyprawa typu wegeta ok 2 łyżki
  • barszcz czerwony w proszku 2 opakowania
  • buraki 3 szt
  • marchewka 2 szt
  • seler 1/4 szt
  • makaron razowy 2 szklanki
  • śmietanka do zup i sosów łaciata 1 szt -małe opakowanie
  • maggi w płynie do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • botwinka pokrojona ok 1 garść

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z razowym makaronem
Do ok 3 litrów wodę wkładamy wędzone żeberka ,liść laurowy,kulki pieprzu ,ząbek czosnku i ok 2 łyżki przyprawy typu wegeta. Gotujemy ok 15 min . Po tym czasie wkładamy obrane buraki,marchew i seler .Gotujemy ok 20 min . wyciągamy warzywa ,do wywaru dodajemy proszek barszczu czerwonego (zupa w proszku winiary) 2 torebki ,wrzucamy makaron razowy ok 2 szklanek .Gotujemy ok 5 min i dodajemy starte na tarce duże oczka ugotowane buraki ,dodajemy garść posiekanej botwinki z pietruszką . wszystko gotujemy razem ok 5 min doprawiając do smaku maggi ,pieprzem mielonym . zaciągamy śmietanką 12 procentową łaciata do zup i sosów .