Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4
Do garnka wkładamy umytą porcję rosołową, obrane buraki, liście laurowe, grzybki suszone i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, pieprz i 1 łyżeczkę maggi w płynie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków. Miękkie buraki i mięso wyjmujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, marchewkę kroimy w półplasterki. Pietruszkę i cebulę obieramy i wrzucamy w całości. Do gotującego się wywaru wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Ugotowane buraczki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupki. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy śmietankę, zakwas buraczany i ocet. W garnku gotujemy jajka, ugotowane obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy.