Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakuje wszystkim domownikom;)

Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4

 

  • 4 duże buraki czerwone
  • 1 porcja rosołowa
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 pietruszki korzeń
  • 4 jajka
  • kilka suszonych grzybków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szkl zakwasu buraczanego
  • 1 łyżeczeka czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 1/4 szkl śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4
Do garnka wkładamy umytą porcję rosołową, obrane buraki, liście laurowe, grzybki suszone i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, pieprz i 1 łyżeczkę maggi w płynie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków. Miękkie buraki i mięso wyjmujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, marchewkę kroimy w półplasterki. Pietruszkę i cebulę obieramy i wrzucamy w całości. Do gotującego się wywaru wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Ugotowane buraczki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupki. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy śmietankę, zakwas buraczany i ocet. W garnku gotujemy jajka, ugotowane obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy.
Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4
Porcję rosołową i pokrojone buraki zalewamy wodą
Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4
Do gotującej się porcji i buraków dodajemy grzybki
Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4
Ziemniaki kroimy w słupki marchewkę w półplasterki
Barszcz czerwony z ziemniaczkami 4
Ugotowane buraczki kroimy w drobna kostkę i dodajemy do zupy