Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Barszcz purpura kardynalska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna mało kaloryczna zupa

Barszcz purpura kardynalska

Składniki:

Barszcz purpura kardynalska

 

  • 150 g buraków czerwonych
  • po 100 g marchwi, cebuli, jabłek kwaskowatych, selera
  • po 50 g pietruszki, soli, cukru
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 1 łyżka mieszanki przypraw ziołowych
  • 2500 ml wody

Sposób przygotowania:

Barszcz purpura kardynalska
Obrane buraki, warzywa korzeniowe i cebulę oraz nie obrane jabłka pokroić na małe kawałki, zalać zimną wodą, doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem. Zagotować i zostawić do wystudzenia. Może stać kilka dni w chłodnym miejscu - wtedy nabiera smaku i aromatu. Podawać przecedzony i podgrzany do temperatury 65 stopni, jako dodatek pierożki z mięsem