Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński
Kości żeberkowe namoczyć, wypłukać i wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą, podgotować. Do wywaru mięsnego dodać pokrojone w kostkę- najpierw buraki, z 10-15 min. później marchewki, pietruszkę i selera, potem ziemniaki pokrojone również w kostkę. Nie muszę chyba wspominać, że wszystkie warzywa mają być obrane i umyte :)) Po 10-15 minutach wrzucić kapustę pokrojoną na grubsze paseczki oraz fasolę w kawałkach i pora pokrojonego na grubsze plasterki oraz pokrojoną natkę selera ( niekoniecznie ). Jeżeli nie mamy fasoli szparagowej- to fasole z puszki wrzucamy na samym końcu, gdy już zupa jest prawie gotowa. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawami według uznania, można zabielić śmietaną z dodatkiem łyżki mąki- ale to nie jest konieczne. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
SMACZNEGO :)
SMACZNEGO :)