AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową.

Barszcz ukraiński

Składniki:

Barszcz ukraiński

 

  • 50-70 dag kości żeberkowych
  • 50 dag buraków
  • pęczek włoszczyzny z natką
  • kawałek kapusty włoskiej lub białej
  • 5-6 ziemniaków
  • 30 dag fasolki szparagowej lub czerwona fasola w puszce
  • przecier pomidorowy 200 g
  • ok 2 -3 łyżeczek cukru
  • sól, pieprz, vegeta lub maggi

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński
Kości żeberkowe namoczyć, wypłukać i wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą, podgotować. Do wywaru mięsnego dodać pokrojone w kostkę- najpierw buraki, z 10-15 min. później marchewki, pietruszkę i selera, potem ziemniaki pokrojone również w kostkę. Nie muszę chyba wspominać, że wszystkie warzywa mają być obrane i umyte :)) Po 10-15 minutach wrzucić kapustę pokrojoną na grubsze paseczki oraz fasolę w kawałkach i pora pokrojonego na grubsze plasterki oraz pokrojoną natkę selera ( niekoniecznie ). Jeżeli nie mamy fasoli szparagowej- to fasole z puszki wrzucamy na samym końcu, gdy już zupa jest prawie gotowa. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawami według uznania, można zabielić śmietaną z dodatkiem łyżki mąki- ale to nie jest konieczne. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
SMACZNEGO :)

Tagi:

buraki