Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Tak samo postąpić z pietruszką i selerem. Buraki i ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. Kapustę poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażyć 5 minut, po czym dodać buraki i ziemniaki oraz fasolę białą razem z zalewą. Zalać bulionem, dodać kapustę, ziele angielskie i liść laurowy, sól, pieprz i majeranek. Gotować około 50 minut do miękkości warzyw.
W razie konieczności doprawić przyprawami.
Propozycja podania: jajko ugotowane na twardo i szczypiorek.
W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażyć 5 minut, po czym dodać buraki i ziemniaki oraz fasolę białą razem z zalewą. Zalać bulionem, dodać kapustę, ziele angielskie i liść laurowy, sól, pieprz i majeranek. Gotować około 50 minut do miękkości warzyw.
W razie konieczności doprawić przyprawami.
Propozycja podania: jajko ugotowane na twardo i szczypiorek.