Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński z kapustą pekińską
Żeberka zalewamy wodą, solimy, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy wywar do miękkości mięsa - około 1,5 godziny, a następnie wyjmujemy mięso z wywaru.
Pora kroimy w półplasterki. Kroimy w kostkę buraki, marchewkę, pietruszkę i selera.
Wrzucamy pora na rozgrzany w rondlu olej i lekko szklimy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, solimy i podsmażamy przez około 10 minut.
Wrzucamy podsmażone warzywa do wywaru, dodajemy również ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotujemy 15 minut.
Na końcu dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 5 minut.
Dodajemy do zupy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Pora kroimy w półplasterki. Kroimy w kostkę buraki, marchewkę, pietruszkę i selera.
Wrzucamy pora na rozgrzany w rondlu olej i lekko szklimy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, solimy i podsmażamy przez około 10 minut.
Wrzucamy podsmażone warzywa do wywaru, dodajemy również ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotujemy 15 minut.
Na końcu dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 5 minut.
Dodajemy do zupy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.