Sposób przygotowania:
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny: Grzyby myjemy, zalewamy na kilka godzin 1 szklanka wody. Gotujemy około godziny w tej samej wodzie. Myjemy, obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki buraki, dodajemy pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalewamy 2 litrami wody, wsypujemy 1 łyżki soli i gotujemy (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlewamy z jarzyn, podgrzewamy, dodajemy około szklanki wywaru z grzybków, słodzimy, solimy, ewentualnie dodajemy sok z cytryny i pieprz do smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy prawie 2 litry barszczu.
Borubar
Gość