kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

barszcz wigilijny- inny-:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klarowny barszcz wigilijny-ciemny ze wspaniałym zapachem grzybów

barszcz wigilijny- inny-:)

Składniki:

barszcz wigilijny- inny-:)

 

  • 1.5 kg dorodnych ale nie za dużych buraków
  • 2 cebule przekrojone na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 kg mrożonych malin
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 3 dag suszonych grzybów, wcześniej namoczonych, wraz z wywarem
  • sól. pieprz
  • pół litra zakwasu barszczu czerwonego- przepis za chwilę

Sposób przygotowania:

barszcz wigilijny- inny-:)
Buraki kroimy na plastry, zalewamy woda z dodatkiem przypraw, octu, soli na tyle aby woda zakryła buraki i gotujemy min 3-4 godz pod przykryciem, uzupełniając w razie potrzeby wodę. Po godzinie gotowania dodajemy grzyby wraz z wywarem. Maliny wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i chwilkę gotujemy, tak aby puściły sok. Buraki wyciągamy z wywaru, dodajemy maliny, zakwas i gotujemy jeszcze pół godziny. Przecedzamy barszcz i doprawiamy wg upodobań- pieprzem, cukrem etc. Buraki można zjeść- są zdrowe-:)