Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Barszcz z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Barszcz z botwinką podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Barszcz z botwinką

Składniki:

Barszcz z botwinką

 

  • 1 pęczek włoszczyzna,
  • 1 pęczek botwinka,
  • 5 dag szpinak,
  • 1 szkl zakwas buraczany,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 1 łyżka masło,
  • 2 łyżki koperek siekany,
  • 2 łyzki szczypiorek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z botwinką
Włoszczyznę dokładnie umyć i obrać, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa, podlać wodą, wsypać szczyptę soli i gotować. Po 20 minutach dodać umytą, drobno posiekaną botwinkę i szpinak, gotować przez kilka minut. Rondel zdjąć z ognia, wlać śmietanę, zakwas buraczany, posiekany szczypiorek i koperek, przyprawić do smaku solą i cukrem.

Tagi:

szpinak