Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Barszcz z grzybami na domowym zakwasie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znany od XVI wieku, chyba najbardziej znane na świecie polskie danie. U mnie będzie z tartą z kurek i suszonych prawdziwków. Barszcz!

Barszcz z grzybami na domowym zakwasie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz z grzybami na domowym zakwasie.

 

  • zakwas domowy - ok.0,5 l (zobacz moje porady)
  • jarzyny na wywar - marchew, pietruszka, pół selera, por
  • 3 - 4 średnie buraki
  • 10 g suszonych prawdziwków
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego
  • 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu
  • winne jabłko

Sposób przygotowania:

Barszcz z grzybami na domowym zakwasie.
Suszone prawdziwki namocz w zimnej wodzie na 2 godziny. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Buraki umyj i upiecz w piekarniku (200 stopni, ok. godziny) do miękkości. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. na tej samej tarce zetrzyj również obrane jabłko. Warzywa, obrane, pokrojone na mniejsze kawałki, zalej zimną wodą i gotuj ok.pół godziny. Dodaj do wywaru potarte buraki, jabłko, obrany i rozgnieciony czosnek oraz zioła i przyprawy. Gotuj jeszcze, aż wywar nabierze intensywnego koloru a jarzyny zmiękną. Przecedź wywar do innego garnka dodaj wywar spod grzybów (grzyby zostaw do tarty lub na uszka), zagotuj. Dodaj zakwas, zagrzej, ale już nie dopuść do wrzenia. Podawaj (jak u mnie) z grzybową tartą lub z uszkami.
Barszcz z grzybami na domowym zakwasie.
Tajemnicą prawdziwego barszczu jest domowy zakwas.
Barszcz z grzybami na domowym zakwasie.
Suszone i ugotowane grzyby dodają specyficznego aromatu.
Barszcz z grzybami na domowym zakwasie.
Pieczone i potarte buraki nadadzą zupie pięknego koloru.