cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

barszcz ze świeżą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

barszcz

barszcz ze świeżą kapustą

Składniki:

barszcz ze świeżą kapustą

 

  • 100 g białej kapusty,
  • 150 g buraków, marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • ziemniaki,
  • koncentrat pomidorowy,
  • cukier,
  • sól,
  • ocet,
  • woda lub wywar mięsny.

 

Sposób przygotowania:

barszcz ze świeżą kapustą

Marchew,
pietruszkę, cebulę i buraki pokroić. Do garnka włożyć buraki, dodać  wywar mięsny, cukier, ocet winny, koncentrat
pomidorowy i dusić do miękkości. Na patelnię wlać olej roślinny lub inny
tłuszcz, dodać pokrojone pozostałe warzywa: marchew, korzeń pietruszki, cebulę.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze około 5 minut. Do wywaru
dodać  kapustę, ziemniaki, gotować około
10 minut. Po tym czasie dodać uduszone warzywa. Gotować wszystko razem do
miękkości.


            Pod koniec doprawić barszcz solą,
cukrem, czarnym mielonym pieprzem i śmietaną.


 

Tagi:

buraki kapusta