Sposób przygotowania:
Barszczyk czerwony z ziemniakami
Przygotowujemy 5 litrowy garnek. Garnek wypełniamy DO POŁOWY obranymi, umytymi i pokrojonymi na cząstki burakami. Buraki oprószamy solą, pieprzem, cukrem i wrzucamy goździki. Całość zalewamy wodą, tak aby garnek był pełen. Wlewamy ocet. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż buraki będą całkowicie miękkie. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody i mąką, hartujemy po czym wlewamy do barszczu. Często mieszając gotujemy jeszcze przez kilka minut. Według uznania barszcz można doprawić kwaskiem cytrynowym lub jeszcze odrobiną cukru. Gotowy barszcz cedzimy. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (oczywiście w osobnym garnku).Słoninę kroimy w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni wytapiamy z niej tłuszcz. Porcję gotowych ziemniaków wykładamy na talerz, polewamy barszczykiem czerwonym oraz odrobiną tłuszczu ze skwarkami.. Smacznego :))